Sömn för 3 månaders bebis

10.06.2007 kl. 16:54

Hej,
min son är 13 veckor gammal och vägrar sova själv på dagen. Jag är dock övertygad om att han behöver en del sömn eftersom han nästan alltid är övertrött innan läggdags på kvällen. Han sover dock hyfsat i bärsele eller på min bröstkorg vilket gör min rörlighet ganska kringskuren men det får det väl vara värt för att sonen ska få lite sömn. Det är stört omöjligt att lägga ned honom själv sedan han somnat. Jag har hittills varit övertygad om att detta är en tillfällig fas men nu har det gått två veckor utan förbättring. Kan tilläggas att han även sover korta pass (20-30 min) i vagnen om den är i rörelse. Hur kan jag göra för att hjälpa min son att sova på dagen?

Fråga nummer två rör nattsömnen. Tidigare har sonen endast vaknat varannan till var tredje timme (ibland mer sällan) för ett nattmål. Han somnar alltid om gott direkt efter avslutad amning. Sedan ett par veckor vaknar han dock en gång i timmen och suger på sina fingrar. Efter en stund börjar han gnälla för att slutligen skrika om han inte får mat. Eftersom han ofta bara småäter gissar jag att han inte behöver äta så ofta. När han först börjar suga på fingrarna verkar han göra det i sömnen och då har jag ofta försökt vänta ut honom för att se om han kommer till ro igen men istället verkar han bli mer och mer frustrerad för att slutligen vakna och då hjälper endast bröstet. Vidare kan nämnas att sonen oftast somnar kring 20.30 på kvällen och oftast i egen säng. Ibland somnar han dock i bärselen men lyfts över i sin egna säng. Han vaknar oftast för dagen (d.v.s kan inte sövas om) vid 7-8 på morgonen.
Finns det något jag kan göra för att min son (och jag) ska slippa vakna varje timme om natten?

Tack på förhand,
Pernilla

Svar:
Hej!

Sömnen är en central fråga för de flesta småbarns- och bebisföräldrar. Och det finns en anledning. Bebisar ändrar sitt sömnmönster ofta och ordentliga rutiner brukar sällan infinna sig förrän kring 6 månaders åldern eller senare ibland. Det positiva med det är att när det känns alldeles överjävligt kan man alltid trösta sig med att det brukar ske en ändring snart.

För att gå till dina frågor. Din pojke vill bara sova när han bärs omkring och kan inte komma till ro annat än möjligen i vagnen när den är i rörelse. Detta är ett vanligt problem. Jag har tyvärr inget bra svar på hur man ska lösa det. Vissa barn tycks behöva mer närhet än andra och kanske är det därför de har svårt att sova annat än med närkontakt från mamma/pappa? Min egen dotter ville till exempel aldrig sova under dagtid annat än på mitt eller min mans bröst under de första månaderna. Vi löste det hela genom att köpa en bärsjal. Lillan sov gott sina behövliga timmar och vi kunde vara relativt fria att fixa med det vi behövde. Bärsjalen avlastar axlar och rygg på ett annat sätt än bärsele och gör att man är friare med armarna och kan pyssla i huset, handla eller andra sysslor som ändå måste skötas. Efter hand gav sig hennes sömnproblem och från 5-6 månaders ålder gick det återigen bra att bara lägga ner henne i vagn eller säng när hon skulle sova. Så håll ut! Och ge inte upp att försöka lägga ner din lilla kille. Han måste vänjas vid att sova själv också.

Gällande natten så tänker jag att din pojke kanske inte får i sig tillräckligt med mat dagtid? Går han upp i vikt som han ska?
Jenny Arhammar, leg. läkare

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE