Ämnen i bröstmjölk och fråga om eksem

10.06.2007 kl. 16:53

1. Histaminer i bröstmjölk?
Min pojke på 3,5 mån har nu några gånger reagerat på någonting och blivit rödprickig i hela ansiktet och på bröstet. Jag är själv allergisk för en hel del födoämnen och att min pojke ärvt någonting av det är väl ganska troligt, men kan han påverkas av att jag äter någonting som jag själv inte tål. Om jag får en allergisk reaktion, överförs då histaminerna till honom via bröstmjölken? Kan de orsaka symptom hos honom trots att han kanske inte alls själv är allergisk för det jag stoppat i mig? Kan han reagera bara utgående från de histaminer min kropp producerat?

2. Hur länge tar det innan något jag ätit hamnar i bröstmjölken?
Till exempel om sonen blir prickig efter amningen kl 19, ska jag då fundera på vad jag åt klockan 12 eller klockan 16?

3. Skorv eller atopiskt eksem?
Min pojkes hårbotten är täckt av någonting som jag till en början utgick ifrån att var vanlig skorv, men är inte längre så säker. Så nu undrar jag; kan skorv se ut så här?
På vissa ställen är det bara vitt fjäll som ser ut som mjäll, men ett ganska stort område är täckt av röda upphöjningar med någonting gulaktigt på, ser mera ut som en infekterad sårskorpa. Ibland verkar det ilskna till och blir knallrött. Försökte lösa upp med olja och putsa bort fjället, men det slutade jag fort med eftersom det började blöda, trots att jag var mycket försiktig. Dessutom verkar det klia ibland för han river själv upp små sår med jämna mellanrm. När olja inte hjälpte, försökte jag med hydrocortison.
Det hade effekt, men när jag slutar är de tillbaka efter ett par dagar och man kan ju inte kleta på kortison hur länge som helst. Kan skorv klia och blöda eller borde jag gå till en läkare med honom? Jag har visat det för rådgivningstanten, men hon verkade bara övertygad om att det var skorv som jag rivit sönder i mina försök att avlägsna den. Vilket inte är fallet, så därför är jag lite bekymrad!

Svar:
De allra flesta ämnen som mamman äter går ut i bröstmjölken och därför måste man som mamma - om man vill fortsätta amma sitt barn - undvika livsmedel som ens barn är allergisk mot. Din fråga gäller dock ifall histaminer som utlösts hos dig till följd av en allergisk reaktion kan gå över till ditt barn och orsaka en reaktion som alltså inte är direkt allergisk mot det livsmedel som du ätit. Jag har letat i litteraturen, men tyvärr kan jag inte hitta svaret på din fråga. I första hand skulle jag dock tolka din sons utslag som reaktioner på det du ätit, inte på dina histaminer, och rekommenderar dig att ta kontakt med bvc-läkaren för att diskutera eventuella allergier och dietråd.

Det går inte att exakt tidsbestämma när ett livsmedel som du ätit når bröstmjölken. Det beror på hur snabbt ämnet tas upp av ditt blod och hur snabbt det sedan passerar över i bröstmjölken. Vissa ämnen passerar snabbare, medan andra går långsammare. Kombinationen mellan mjölkens sammansättning och det främmande ämnet spelar roll för hur passagen sker.

De utslag du beskriver låter i mina öron inte som vanlig skorv. Skorv kallas också mjöleksem eller seborroiskt eksem och ska inte besvära barnet. De kan sitta som stora kokor i hårbottnen och se rätt otrevliga ut, men de ska inte klia eller irritera. Jag tycker du ska be bvc-läkaren att ta sig en titt på utslagen också och utesluta att det inte handlar om en annan typ av eksem, atopiska eksem, som både kliar och kräver behandling.

Lycka till!
Jenny Arhammar, läkare

mammapappa

är Finlands största svenskspråkiga forum för föräldrar och gravida.

Vårt forum har över 5 000 medlemmar och har dagligen runt 100 nya inlägg.

Ta kontakt om du har frågor eller idéer om annat som kunde intressera just föräldrar.
 

mammapappa på facebook

Facebook 

mammapappa på twitter

 Följ oss på twitter @mammapappacom

 

mammapappa tackar

 

 

 

Stiftelsen

BRITA MARIA RENLUNDS MINNE